Parfymer har funnits länge, i flera tusen år, och har använts på olika sätt genom historien.
De är uppbyggda av minst femtio, men ibland ända upp till flera hundra doftämnen. Man brukar tala om tre olika doftnoter: toppnot, mellannot och basnot.
- Toppnoten, kallas också huvudnot, och är den doft som känns direkt när parfymen sprutats på. Den består av lätta molekyler som snabbt avdunstar, men är viktig för parfymens försäljning. Friska dofter som citrus, ros, stjärnanis, kanel och persika brukar användas som toppnoter.
- Mellannoten, kallas också hjärtnot, och uppfattas mellan två minuter och två timmar efter att parfymen applicerats. Bildar själva “kroppen” i parfymen, men avser också att dölja bottennoten, som kan upplevas som en aning oangenäm. Vanliga dofter är lavendel, apelsinblommor, mandel, jasmin och liljor.
- Basnot, utgör parfymens dofter och känns först cirka två timmar efter att parfymen torkat in i huden. Animaliska doftämnen som exempelvis mysk kan användas, men också vanilj, sandelträ och kåda är vanligt.